Uw winkelwagen is momenteel leeg
Ladegeleiders vormen de ruggengraat van elk goed functionerende lade, of het nu gaat om je keuken, bureau of kast. Ze zorgen ervoor dat lades soepel en stil openen en sluiten, wat essentieel is voor zowel gebruiksgemak als duurzaamheid. Maar met zoveel verschillende soorten en opties op de markt kan het kiezen van de juiste ladegeleider een uitdaging zijn. In deze blog gaan we hier dieper op in: we bespreken de verschillende types, de voordelen van elk, en geven je tips voor de juiste keuze en installatie. Bekijk hiernaast de onderstaande Wovar video over de verschillende soorten ladegeleiders!
Soorten ladegeleiders
Er zijn een aantal verschillende soorten ladegeleiders die ieder hun eigen voordeel hebben. Zo zijn er rolgeleider ladegeleiders, kogelgeleider ladegeleiders, softclose ladegeleiders en push to open ladegeleiders.
Rolgeleiders zijn vervaardigd uit staal met kunststof wielen en hebben een wit gelakte afwerking. Ze zijn beschikbaar in lengtes van 300 mm tot 500 mm, met een uitreklengte van 200 mm tot 400 mm, en een maximaal draagvermogen tussen de 30 en 40 kg. Een belangrijk voordeel van rolgeleiders is dat ze gemakkelijker uit elkaar te halen zijn dan kogelgeleiders, waardoor ze eenvoudiger te reinigen zijn. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in omgevingen waar veel stof of vuil aanwezig is. Bovendien beschikken rolgeleiders over een zelfinloopmechanisme, waardoor de lade automatisch dichtvalt zodra deze bijna volledig gesloten is, wat zorgt voor een nette en gemakkelijke sluiting.
Kogelgeleiders zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, wat ze niet alleen bestand maakt tegen roest, maar ook een mooie glans geeft. Het ontwerp met kleine kogeltjes in de kogelkooi zorgt ervoor dat lades met meer precisie en sneller in- en uitschuiven, wat de algehele werking verbetert. Door de hogere stabiliteit van kogelgeleiders kunnen ze zelfs verticaal gemonteerd worden. Let er echter op dat het verticaal monteren ten koste gaat van het maximale draagvermogen. Deze ladegeleiders zijn geschikt voor lades van 250 tot 390 mm diep, hebben een uittreklengte van 120 tot 290 mm en een maximaal draagvermogen tussen de 40 en 50 kg.
Een soft-close ladegeleider zorgt ervoor dat lades geruisloos en zachtjes sluiten, dankzij een ingebouwd dempingsmechanisme. Deze functie vermindert de slijtage van de lade en draagt bij aan een comfortabele en stille gebruikerservaring. De Wovar soft-close ladegeleiders maken gebruik van een kogelschuifmechanisme en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, tegen scherpe prijzen. Het voordeel van een soft-close ladegeleider is dat het voorkomt dat lades met een harde klap dichtvallen. Niet alleen zorgt dit voor een stille sluiting, maar het voorkomt ook mogelijke schade aan de lade door het dichtslaan. De soft-close functie zorgt ervoor dat de lade de laatste centimeters zachtjes wordt afgeremd en langzaam dichtvalt.
Een push-to-open lade is een innovatieve lade die zonder handgrepen geopend kan worden. In plaats van een handgreep te gebruiken, hoeft u alleen maar tegen de voorkant van de lade te duwen om deze te ontgrendelen en open te maken. Dit type lade biedt een moderne, strakke uitstraling doordat het handgrepen overbodig maakt. De push-to-open ladegeleiders van Wovar zijn uitgerust met een kogelgeleidermechanisme en zijn beschikbaar in diverse maten tegen scherpe prijzen.
Ladegeleiders monteren
Wanneer u gebruik wilt maken van ladegeleiders is het van essentieel belang dat deze op de juiste manier gemonteerd worden. Ieder type ladegeleider vereist ook weer een andere montage.
Bij de montage van de rolgeleider dient u er rekening mee te houden dat u een inbouwruimte nodig heeft van 12,5 mm tussen het frame en de lade. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat het oppervlak waarop u de geleiders monteert volledig recht is. Wij adviseren hierbij het gebruik van een waterpas.
Stap 1: Monteer de ladegeleider (met het wiel aan de achterkant) tegen de onder- en zijkanten van de lade.
Stap 2: Bevestig de laderails (met het wiel aan de voorkant) vervolgens parallel aan de binnenkant van de kast.
Bij de montage van kogelgeleiders en soft close ladegeleiders dient u de volgende stappen te volgen:
Stap 1: Trek de geleiders volledig uit.
Stap 2: Aan de achterzijde van de binnenste rail ziet u een zwart hendeltje. Duw dit omhoog om de rail uit de geleiders te verwijderen.
Stap 3: Monteer de ladegeleider op de gewenste hoogte aan de binnenkant van de kast.
Stap 4: Bevestig de losse rail aan uw lade, op dezelfde hoogte als de ladegeleider in de kast.
Stap 5: Schuif de lade met de laderails weer terug in de ladegeleiders.
Zorg ervoor dat zowel de lade als de ladegeleiders altijd recht gemonteerd worden. Wij adviseren hiervoor een waterpas te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte tussen de lade en het frame minimaal 0,2 mm tot 0,5 mm groter is dan de dikte van de geleider.
Push to open ladegeleiders hebben een ander stappenplan:
Stap 1: Begin met het bevestigen van het kastdeel tegen de kastwand. Zorg ervoor dat het kastdeel aan beide zijden volledig recht is gemonteerd. Het is belangrijk om de geleider twee millimeter vanaf de voorzijde te plaatsen.
Stap 2: Monteer vervolgens het ladedeel aan de buitenkant van de lade. Net zoals bij het kastdeel, moet de geleider ook hier twee millimeter vanaf de voorzijde van het ladedeel worden gemonteerd.
Stap 3: Schuif daarna de twee delen in elkaar en zorg ervoor dat dit volledig recht gebeurt om beschadigingen te voorkomen.
Met de juiste ladegeleiders zorgt u ervoor dat uw lades soepel open en dicht gaan en dat ze lang meegaan. Of u nu kiest voor rolgeleiders, kogelgeleiders, soft-close of push-to-open systemen, het is belangrijk om goed te letten op de juiste montage en inbouwruimte. Met de tips en stappen in deze blog kunt u zelf eenvoudig aan de slag om de ideale ladegeleiders te kiezen en te installeren. Heeft u nog vragen of bent u op zoek naar een specifiek type geleider? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!