CURRENT LOCALE nl-be

  • Voor 20:00 besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
lijngoot zwart in tuin 11 кас

Lijngoot plaatsen | Wateroverlast voorkomen met lijngoten

Terug naar overzicht

De herfst is weer begonnen en dit betekent dat het weer flink kan gaan regenen. Niets is vervelender dan grote hoeveelheden regenwater in uw tuin aantreffen dat voor dagen zal blijven liggen omdat het geen kant op kan. Niet alleen is het vervelend, maar ook zorgt het voor beschadiging van uw bestrating. De zuurtegraad van het regenwater kan de tegels namelijk flink aantasten en vuil hecht zich sneller op het oppervlak, dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van lijngoten! In deze blog en de onderstaande video leggen wij stap voor stap uit hoe u zelf deze lijngoten in uw tuin plaatst.

Wat hebben we nodig bij het doen van deze klus?

  • Smalle lijngoten
  • Verbindingsstukken voor smalle lijngoten
  • Eindkappen voor smalle lijngoten
  • Zijuitgang voor smalle lijngoten
  • Zandvanger voor smalle lijngoten
  • PVC-lijm
  • PVC-buizen
  • PVC-koppelstukken

Welk gereedschap hebben we nodig?

  • Spade of schep
  • Kwastje
  • IJzerzaag
  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Gatenboor
  • Zelfgemaakt klosje
  • Accuboor

Voordat u begint

Voordat u begint met het monteren van lijngoten met een hemelafwatering is het belangrijk om te weten wat u precies waar mag aansluiten. In sommige gevallen is het namelijk mogelijk dat u eerst toestemming moet vragen aan de gemeente. Zorg er dus voor dat u dit van tevoren uitzoekt. Wij monteren de afwatering in een tuin die direct aangesloten zit op een kanaal aan de achterkant van de tuin. Hiernaast is het mogelijk om de lijngoten aan te sluiten op de hemelwaterafvoer van het huis. Informeer ook bij deze verwerking naar wat er mogelijk is in uw situatie.

Stap 1: Voorbereiden van de grond

Om ervoor te zorgen dat onze lijngoten het water afvoeren naar het kanaal of de sloot achter de tuin, zorgen we ervoor dat we alvast een greppel graven waar het afwateringssysteem kan liggen. Dit doen we door een greppel te graven die ongeveer één spade breed is en één spade diep. Zo weten we dat de buis diep genoeg ligt. Voor de afwatering maken we gebruik van PVC buizen die een diameter hebben van 75mm, de wanden van deze buizen zijn namelijk een stuk dikker dan die van 80mm dik. Hierdoor krijgt u een veel langere levensduur en gaat het afwateringssysteem dus langer mee. Leg de PVC buizen altijd met een licht afschot naar het uiteinde, zodat het water makkelijk wegloopt. Wij leggen de hemelwaterafvoer aan onder gras, zorg er hierbij voor dat u het gras netjes afsteekt zodat het met zo min mogelijk beschadigingen teruggeplaatst kan worden. Tevens hebben wij hier rekening te houden met kabels van zonnepanelen die onder de grond doorlopen. Weet dus wat u in de grond hebt liggen, zodat u eventuele schade voorkomt.

Stap 2: Lijngoot voorbereiden

Wij werken in deze video met onze smalle lijngoten in de kleur zwart. In totaal hebben wij een lengte nodig van 3,60 meter, waardoor we er 4 nodig hebben. Laat altijd de beschermfolie op de lijngoten zitten totdat u ze geplaatst hebt. Zo houdt u de metalen roosters krasvrij. Deze lijngoten verbinden we eenvoudig met de verbindingsstukken die u op elkaar klikt. Voor 4 goten gebruiken we 3 verbindingsstukken. Aan het einde van deze beide kanten maken wij gebruik van eindkappen, die ervoor zorgen dat het geheel dicht zit. Wij leggen onze lijngoten langer door dan het koppelpunt met de hemelwaterafvoer. Om deze reden maken we gebruik van een verbindingsstuk met onderuitloop. En om ervoor te zorgen dat de constructie niet verstopt komt te zitten met zand en bladeren, maken we gebruik van een zandvanger. Naast de bovengenoemde artikelen vindt u ook eindkappen met uitloop en hoekstukken voor lijngoten op onze website. Deze zijn geschikt voor de smalle lijngoten, maar toepasbaar in andere situaties.

Stap 3: Gat graven voor lijngoot

We beginnen nu met het graven van het gat waarin de lijngoot wordt geplaatst. De lijngoot komt bij ons te liggen tussen een opsluitband en gras. De smalle lijngoot is 10 centimeter hoog en 55 millimeter breed. Qua diepte zorgen we ervoor dat de lijngoot 3 millimeter onder de bestrating komt te zitten. Het gat wordt daarom een aantal millimeter dieper dan de hoogte van de lijngoot.
Om er zeker van te zijn dat het gat van de lijngoot overal dezelfde diepte en breedte heeft, hebben wij in onze video gebruikgemaakt van een zelfgemaakt klosje. Deze heeft precies de juiste lengte en breedte van de lijngoot. Het klosje halen we de hele tijd langs de bestrating zodat we zeker weten dat er geen oneffenheden in de bodem zitten en de lijngoten hierdoor strak komen te liggen. Tevens vullen we het gat aan met wat ophoogzand. Dit dicht namelijk beter dan aarde, waardoor u een betere basis creëert.

Stap 4: Plaatsen van de lijngoot

We gaan nu de lijngoten plaatsen. Op de eerste lijngoot zorgen we dat we een eindkap monteren en een verbindingsstuk. De verbindingsstukken zijn voorzien van plastic plaatje aan de zijkant. Wij plaatsen de lijngoten tegen al bestaande bestrating, dus daarom verwijderen we deze plaatjes met een ijzerzaag of een haakse slijper. Met de haakse slijper gaat het een stuk sneller. Gebruik voor inkorten van de lijngoot een slijpschijf voor metaal. Het verbindingsstuk bevestigen we aan de lijngoten met PVC lijm. Deze PVC lijm smeren we aan de binnenkant van de verbindingsstukken en daar plaatsen we de goot in. Laat bij het plaatsen de beschermfolie altijd op de lijngoten zitten, zo houdt u de poedercoating onbeschadigd.

Stap 5: Inkorten van de lijngoot

De lijngoten zijn per stuk 1 meter lang en wij plaatsen in de video een lijngoot van 3,6 meter in totaal. Hierom korten wij één lijngoot in tot 60 centimeter. De lijngoot korten we in met een haakse slijper. Zorg er altijd voor dat u het rooster verwijdert van de goot en deze twee onderdelen apart van elkaar inkort. Zo kunt u met precisie te werk gaan.

Stap 6: Aansluiten op hemelwaterafvoer

We sluiten de laatste lijngoot aan op de hemelwaterafvoer door gebruik te maken van een zijuitgang. Aan het uiteinde van de laatste goot bevestigen we eerst een eindkap. Met een gatenboor maken we ter hoogte van de hemelwaterafvoer een gat dat recht op de zijuitgang geplaatst wordt. De zijuitgang bevestigen we op de lijngoot door gebruik te maken van de PVC lijm. De onderuitloop sluiten we aan op de hemelwaterafvoer door middel van een PVC koppelstuk. Deze PVC onderdelen zijn af te halen bij de bouwmarkt.
Om het geheel af te maken en voor te bereiden op regenachtige periodes plaatsen we als laatste de zandvanger. Deze zandvanger zorgt ervoor dat de hemelwaterafvoer niet verstopt komt te zitten met blaadjes en zand. Om ervoor te zorgen dat beide kanten van de goot die naar de hemelwaterafvoer lopen te blokkeren, plaatsen we de zandvanger precies op het gat dat we in de goot hebben gemaakt.

Stap 7: Hemelwaterafvoer aanleggen

In de video die wij gemaakt hebben, is te zien dat we een geul gegraven hebben die naar een kanaal loopt. Deze geul hebben we uitgegraven tot één spade diep en één spade breed. We gaan in onze geul ook nog de hoek om, waardoor we de verschillende PVC-buizen op elkaar aansluiten met een 90 graden verbinding. Dit alles verlijmen we met de PVC-lijm en sluiten we vervolgens op elkaar aan. Gooi de geul hierna weer helemaal dicht met zand en stamp alles goed aan.

Geschiktheid van de goten

De watergoten die wij in deze video gebruiken zijn geschikt voor in totaal 6 meter per einduitloop en 70 vierkante meter bestrating. Zoals u in de video ziet is dat bij ons meer dan voldoende. Gaat u nu een lijngoot aanleggen bij een terras die langer is dan 6 meter of een groter oppervlak heeft dan 70 vierkante meter? Gebruik dan meerdere einduitlopen.

Stap 8: Opvullen van de lijngoot

Om het geheel mooi af te maken, vullen we de zijkant van de lijngoot op met aarde en ophoogzand. Hiermee zorgt u er niet alleen voor dat het er mooi uit komt te zien, maar garandeert daarnaast ook dat de lijngoot strak tussen het gras en de bestrating komt te liggen. Zo blijft uw lijngoot langer op zijn plek liggen en kunt u er daarom langer van genieten.

Stap 9: Verwijder de beschermfolie

Nu dat we de lijngoten en afwatering hebben aangelegd, kunnen we de beschermfolie van de lijngoten verwijderen. We hoeven namelijk niet meer met spades of zand langs de goten te gaan, waardoor we nu ook niet meer het risico lopen op het beschadigen van de coating van het rooster. Om het plastic van de roosters te verwijderen kan het zijn dat u het rooster van de lijngoot af dient te halen. Dit is verder geen probleem, aangezien de lijngoten voorzien zijn van afneembare rooster. Deze eigenschap vereenvoudigt tevens het verwijderen van verstoppingen in de goten.

Let it rain, let it rain, let it rain!

Gefeliciteerd! Heeft u het volledige stappenplan goed gevolgd? Dan kunt u zonder zorgen het weerbericht bekijken. Een beetje of juist veel regen, het maakt allemaal niet uit. Uw tuin is namelijk nu regenproof! Bent u benieuwd naar andere lijngoten dan de smalle variant? Bekijk dan onze webshop voor alle andere soorten lijngoten zoals brede lijngoten.

Producten die passen bij deze blog