CURRENT LOCALE nl-be

  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Welke bouwfolie moet je kiezen, wanneer dampremmend en wanneer dampopen folie gebruiken? 22 кас

Welke bouwfolie moet je kiezen, wanneer dampremmend en wanneer dampopen folie gebruiken?

Terug naar overzicht

Een belangrijke regel die ten alletijde van belang is, is dat de juiste folie keuze op de juiste plaats bepaald de kwaliteit en levensduur van het gebouw of de gevel! Je leest veel over bouwfolies. Welke bouwfolie moet je nu precies waar toepassen? En wat is damp-remmend en wat is damp–open?

Het is eigenlijk heel simpel. De damp-remmende folie zit altijd aan de warme zijde, oftewel aan de binnenzijde van de opbouw. De dampopen folie zit altijd aan de koude zijde, oftewel de buitenkant van de opbouw. Belangrijk om de juiste folie op de goede plaats aan te brengen, dit bepaald de levensduur en kwaliteit van gebouw en/of gevel & dak.

Welke bouwfolie moet je kiezen, wanneer dampremmend en wanneer dampopen folie gebruiken?

Je leest veel over bouwfolies. Welke bouwfolie moet je nu precies waar toepassen? En wat is dampopen en want is dampremmend?

Het is eigenlijk heel simpel. De damp-remmende folie zit altijd aan de warme zijde, oftewel aan de binnenzijde van de opbouw. De Damp-open folie zit altijd aan de koude zijde, oftewel de buitenkant van de opbouw. Belangrijk om de juiste folie op de goede plaats aan te brengen, dit bepaald de levensduur en kwaliteit van gebouw en/of gevel & dak.

Bouwen met een open gevelbekleding

Met een open houten gevelbekleding, je krijgt dan automatisch te maken met een zwart uv-werende dampopen gevelfolie. Immers folie aan de buitenkant moet altijd open zijn en in het geval van montage met rhombus of rechte latten schijnt de zon tussen de latten door en moet je een Uv-werend folie gebruiken, anders vernielt de zon simpelweg het doek. 

De officiele benaming van de uv werende gevelfolie zwart is Wovar Fassade en Wovar fassade plus (met kleefstroken). Deze waterkerende en uv bestendige folie past men toe wanneer er max 20mm ruimte is tussen de aangebrachte geveldelen. De Wovar Fassade folie blijft zichtbaar nadat de gevelbekleding is aangebracht. De Fassade folie die u bij ons koopt is waterkerend, damp-open en UV bestendige, daarnaast voorzien van brandklasse B, dit betekend dat de Wovar Fassade vlamdovend is, en niet bijdraagt aan voorplanting van vuur!

uv werende folie

Het draagt dus bij aan uw veiligheid! Deze fassade folie wordt vastgezet met RVS nieten. De overlappen van de folie dienen te worden verlijmd met gevelfolie lijm. De variant Wovar Fassade Plus (gevelfolie zwart UV-werend en zelfklevend) heeft kleefstroken op de folie waarmee u de overlappen direct kunt verkleven, en lijm niet nodig is. Bij de Fassade is het belangrijk dat de folie verkleefd of gelijmd is op de overlappen, het is namelijk de “regenjas” van het gebouw.

U gaat dus werken met een opel gevelbekleding van bijvoorbeeld Ayous, Red Cedar of Siberisch Lariks? Zorg dan dat bij gebruik van normale, zwarte UV werende folie er maximaal 20% van het oppervlakte UV licht doorkomt. Bij een tussenruimte van 7-10 mm tussen de latten wordt dit altijd gehaald zolang de latten of rhombus profielen minimaal 50 mm breed zijn. Wilt u ook uw schuine dak van hout maken met een open gevelbekleding? Dan heeft u een bijzondere, zwaardere zwarte gevelfolie nodig en bovendien raden we dit af. Hiernaast hebben we nogmaals afgebeeld hoe u deze folie aanbrengt.

Bouwen met een gesloten gevelbekleding

De dampgesloten manier zie je veel in België waar mijn v-zijdige tong en groef latten monteren op gevel, maar ook in Nederland in de vorm channelsiding en triple profielen. De dampopen folie Wovar 120 kan je gebruiken voor gesloten dak en wand. Voor het gemak heeft Wovar deze folie Dampopen folie voor gesloten dak en gevel genoemd. 

Let op; daken dienen wel minimaal te beschikken over een hoek van 25 graden. Anders kan er niet gegarandeerd worden dat iedere dakpan waterdicht is.

Deze folie is waterkerend, en zeer damp-open wat er voor zorgt dat er geen vocht in u constructie blijft zitten. De Wovar 120 Plus heeft kleefstroken op de folie waarmee u de overlappen direct kunt verkleven, en lijm niet nodig is.

Heb ik dampopen folie of uv-werende gevelfolie nodig?

Kort samengevat. Wanneer er openingen ontstaan tussen de planken/gevelbekleding kiest u voor gevelfolie zwart uv-werend voor open gevelbekleding. UV zal namelijk gaan inwerken op de folie achter de gevel waardoor er snel veroudering en lekkages gaan ontstaan! Bij een volledig afgesloten gevelbekleding kiest u voor dampopen folie voor gesloten dak en wand. Er mogen dan dus geen voegen of gleuven tussen uw gevelbekleding zitten. De zon mag het folie niet raken.

Kies voor zelfklevende folie, dan kun je veel sneller werken. Je hoeft dan alleen lijm te gebruiken rond deuren en kozijnen.  Gebruik altijd RVS nieten om de folies op de juiste manier te monteren. Je leest er meer over op onze pagina's dampopen folie en uv werende gevelfolie.

Hoe breng ik damopen folie aan op een stenen buitenmuur?

Voor het plaatsen van onze uv-werende gevelfolie op een stenen buitenmuur monteert u houten regelwerk op de baksteen muur. Op dit frame kan vervolgens de folie worden vastgeniet met RVS nieten. Zorg dat er om de 60 cm geniet kan worden.

Voor fraai resultaat zonder plooien altijd harde plaat achter de fassade folie plaatsen.

Tot slot, geheel dampdichte folie is een zware variant van dampremmend en meer bedoeld voor sauna's ed.

Producten die passen bij deze blog